Je hond blaffen afleren, hoe pak je dit aan?

Geplaatst op: 24-12-2018 door Jasper

Het is fijn om te weten dat je hond je probeert te beschermen, net zoals jij dat bij hem zou doen. Bij gevaar zal je hond gaan blaffen om het gevaar aan te tonen of om zich te verdedigen. Deze verdedigings- of waarschuwingsblaf is dan ook prima te verklaren. Het wordt echter vervelender en lastiger als de hond blaft uit frustratie, angst of verveling. Zowel voor de hond als voor de omgeving is dit lastig. Hoe kan je je hond blaffen afleren?

Oorzaak van het blaffen vinden

Waarschuwen en verdedigen zijn signalen die snel vast te stellen zijn maar wat als de hond thuis veel blaft? Kijk goed naar het gedrag van de hond wanneer hij gaat blaffen. Is het uit verveling of vindt dat hij geen aandacht krijgt?

Een hond die uit verveling blaft zal dit vaak doen om aandacht te vragen. Met dit blaffen gaat hij zijn aandacht ‘opeisen’ Een goede manier om dit tegen te gaan is meer lichamelijke beweging. Veel honden blaffen namelijk als ze te weinig lichaamsbeweging krijgen. Maar een gebrek aan geestelijk uitdaging kan ook de oorzaak zijn. Ga dus niet alleen vaker met hem naar buiten maar doe zoekspelletjes met hem in en om je huis. Dit kun je doen door een balletje te verstoppen buiten, onder een emmer of ergens in huis. Door meer geestelijke uitdaging zal je hond vanzelf minder verveelt zijn en dus ook rustiger worden waardoor het blaffen hopelijk afneemt.

Het ook zijn dat je hond thuis blaft omdat hij dingen ziet of hoort. Veel honden kunnen uit het raam naar buiten kijken en blaffen naar de dingen die ze buiten zien. Dit gebeurt zeker veel als de hond alleen thuis is. Als dit het geval is let dan goed op of je hond blaft naar alles of naar specifieke dingen als een fiets of een klein kind. Is dit laatste het geval dan kan het een teken van angst zijn en is het de kunst om de hond te kalmeren en van zijn angst af te helpen.

Hoe kun je je hond blaffen afleren?

Is er geen directe aanleiding voor het blaffen en valt het onder de noemer verkeerd aangeleerd gedrag, dan is het van belang dit weer af te leren. Je doet dit allereerst door altijd rustig te blijven. Door tegen de hond te gaan schreeuwen dat hij niet mag blaffen geef je hem juist het signaal dat luid gedrag geaccepteerd is.

Je kunt de hond negeren en juist helemaal geen aandacht geven als hij blaft. Op die manier zal hij er niet het gewenste effect mee behalen en het eerder afleren dan wanneer er wel (positief of negatief) op gereageerd wordt. Wanneer de hond niet heeft geblaft beloon je hem juist met iets om een positief effect te creëren.

Probeer eens één van deze twee opties en wees hier consequent in! Het afleren van verkeerd gedrag en dus het aanleren van goed gedrag kan een lang traject zijn maar zal uiteindelijk beloond worden.

Laat je hond voor de zekerheid altijd eerst nakijken door de dierenarts om uit te sluiten dat de hond blaft omdat hij pijn heeft of ergens anders last van heeft. Is dit niet het geval en lukt het je niet om dit gedrag onder controle te krijgen? Schakel dan een professional in om het gedrag van je hond te veranderen.

 

 

 

 

 

 

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest