Voorkomen van kattenziekten. Wat moet je doen?

Geplaatst op: 30-07-2018 door Jasper

Kattenziekten

Je hebt een kat of overweegt om een kitten of kat in huis te nemen. Uiteraard is dan belangrijk om stil te staan bij de kosten van je nieuwe huisdier. Wat kost een kat bijvoorbeeld gemiddeld per jaar aan verzorging. Maar ook is belangrijk om stil te staan bij de ziekten (en dus ook de dierenarts kosten) waar je mee te maken kunt krijgen met katten. Helaas kun je niet vantevoren voorzien waar jouw geliefde huisdier wel of niet mee te maken gaat krijgen. Er zijn echter wel een paar bekende ziekten die helaas een heleboel katten per jaar treffen. Voorkomen van kattenziekten, hoe pak je dit aan?

Kattenziekte fpv

De kattenziekte, ook wel fpv genoemd, is een infectie van het maag-darmkanaal. Deze ziekte kan worden overgedragen door vlooien ,andere katten, uitwerpselen maar zelfs door de kleding van mensen. Symptonen van de kattenziekte zijn braken, buikpijn en diarree (met bloed) met uitdroging tot gevolg. De ziekte komt vaak voor bij kittens, dit omdat deze hiervoor vaak nog niet gevaccineerd zijn. Dit is dan ook meteen de beste manier om deze kattenziekte te voorkomen. Vaccineer je kat op tijd en je kunt deze ziekte voor zijn.

Niesziekte

Niesziekte is de tweede meest voorkomende ziekte bij katten. Ook al klinkt het misschien wel zo, het wil niet zeggen dat niezen ook één van de symptomen is die je kat laat zien. Niesziekte is een erg besmettelijke infectieziekte die je naast niezen herkend aan ontstoken ogen, koorts, zweren op de tong en slecht eten en drinken. Ook niesziekte is gemakkelijk te voorkomen door jaarlijkse vaccinatie.

Artrose

Het klopt helaas niet dat katten geen artrose kunnen krijgen. Ook katten, vooral oudere katten, hebben vaak last van artrose. Doordat het kraakbeen van de gewrichten slijt wordt bewegen pijnlijker. Katten hebben de neiging om mensen uit de weg te gaan als ze pijn hebben. Hierdoor is het moeilijker vast te stellen dat ze ergens last van hebben. Aan het gedrag zie je wel dat ze angstiger worden. Ze krijgen stress en kunnen zelfs agressief worden. Artrose kan niet genezen worden, wel is de pijn te verminderen met medicijnen of speciaal voer. Ook fysiotherapie kan je kat helpen.

Voorkomen van kattenziekten

Met de jaarlijkse vaccinatie kun je al veel ziektes voorkomen. Hierdoor krijgt je kitten of kat niet of geen ongewenste klachten. Laat je kat minimaal 1 keer per jaar helemaal nakijken door de dierenarts en vergeet hem niet te ontwormen en ontvlooien.

Wist je dat zowel een dierenartsconsult als veel vaccinaties vergoedt worden vanuit de basis kattenverzekering. Voor een paar euro per maand kun je deze kosten al ondervangen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest