Wat kost het om een bloedoor bij een hond te behandelen?
Geplaatst op: 15-12-2023 door JasperDe oren zijn, na de neus, een van de belangrijkste organen van je hond. Helaas kan het oor aangetast worden. Een van de bekendste kwaaltjes is een bloedoor. Hoewel niet levensbedreigend, is het wel heel vervelend voor je hond. Daarom is behandelen belangrijk. Maar wat kost het behandelen van een bloedoor? Over het algemeen betaal je 200 tot 800 euro voor de behandeling. Je leest hieronder waarom de kosten zo uiteenlopen, maar ook wat een bloedoor is.
De behandeling van een bloedoor plus kosten
Het behandelen van een bloedoor wordt in eerste instantie altijd gedaan door bloed uit het oor te verwijderen met een naald. Soms moet deze behandeling meerdere keren worden herhaald. Omdat een bloedoor regelmatig terugkeert, is het verstandig een verband aan te brengen en het oor vast te zetten, zodat de hond niet meer klappert met het oor of eraan kan krabben.
Als het bloedoor desondanks toch terugkeert, is het soms nodig het bloedoor operatief te verwijderen. In dat geval wordt de plaats waar de bloeding zat gehecht, zodat het bloedoor niet terugkeert. Dat verklaart waarom de kosten voor een bloedoor soms rond de 200 euro liggen en soms op 800 euro. De hoogste kosten gelden voor een operatie en de laagste kosten voor het uitzuigen van het bloedoor. Voor een grotere hond kost de operatie meer dan voor een klein hondje.
Vraag je verzekeraar of de kosten gedekt zijn. Met een goede aanvullende hondenverzekering betaal je doorgaans niet voor de behandeling of alleen een deel daarvan.
Wat is een bloedoor (otahematoom)?
Hoewel een hond soms klappert met de oren om beter te horen of emoties te tonen, kan te veel klapperen erop wijzen dat de hond lijdt aan een onderliggende aandoening, zoals bijvoorbeeld een oorontsteking.
Als je hond door die ontsteking te vaak klappert met de oren, kan in het oor een bloedoor of otahematoom ontstaan. Het bloedoor kan ook ontstaan door krabben aan de oren. Door klapperen en krabben gaan de bloedvaatjes kapot en ontstaat er een bloeding. Het otahematoom is eigenlijk een bloeduitstorting tussen de huid en het kraakbeen van het oor.
Je herkent een bloedoor bijvoorbeeld aan:
- staande oren die hangen,
- een klein bultje,
- een sponsachtige massa in de oorschelp.
Een bloedoor niet behandelen
Hoewel een bloedoor niet levensbedreigend is, kan het onbehandeld laten van het bloedoor ervoor zorgen dat de hond een bloemkooloor krijgt. Dat betekent dat het lichaam de bloeding vervangt met littekenweefsel. Dit verandert de vorm van het oor, wat problemen kan geven voor je hond en de manier waarop het beest de oren gebruikt.