Wat kost het trekken van tanden bij een hond?

Geplaatst op: 15-12-2023 door Jasper

Tandproblemen bij een hond zijn niet niks. Je hond moet zijn eten goed kunnen kauwen met scherpe en gezonde tanden. Soms is het nodig om een tand, of meerdere tanden, te laten trekken. Wat kost dat trekken van tanden bij een hond? Doorgaans betaal je ongeveer 175 tot soms 400 euro of meer voor deze behandeling. De prijs hangt af van allerlei factoren. Je leest hieronder welke dat zijn.

Waarom is het trekken van tanden bij een hond duur?

Tanden trekken is een complexe behandeling die vooral voor grotere hondenrassen zoals een labrador, Duitse herder of golden retriever veel kan kosten. De duur van de narcose, het gewicht van de hond en het aantal kiezen en tanden dat verwijderd wordt, zijn van invloed op de prijs. Vraag daarom voor een offerte voordat je een kies of tand laat trekken bij je hond en informeer bij je hondenverzekering of de kosten (deels) gedekt worden of niet.

Het is goed om te onthouden dat de dierenarts nooit helemaal zeker kan weten hoeveel de behandeling kost. Dat komt doordat vaak pas tijdens de behandeling eventuele complicaties aan het licht komen. Je leest hieronder hoe dat komt.

Zo gaat het trekken van tanden in zijn werk bij een hond

Het trekken van kiezen en tanden gaat als volgt in zijn werk:

  • Eerst wordt een vooronderzoek gedaan. Maar let wel op: een hond die niet onder narcose is, kan maar een deel van het gebit tonen. Pas onder narcose kunnen alle tanden worden blootgelegd. Dat verklaart ook waarom gebitsbehandelingen voor dieren meer kosten dan voor ons mensen.
  • Als kiezen of tanden verwijderd moeten worden, wordt altijd gekozen voor een narcose.
  • Tijdens de narcose wordt onderzoek gedaan en alle kiezen en tanden worden nogmaals gecontroleerd. Eventueel worden foto’s gemaakt van het gebit en tandsteen verwijderd. De arts belt soms met het baasje tijdens de behandeling als blijkt dat er meer moet gebeuren.
  • Uiteindelijk worden kiezen of tanden getrokken en de kaak gehecht. De hond is al die tijd onder narcose en voelt niets.

Na het trekken van de kiezen bij je hond

Honden kunnen na het verliezen van een tand soms grotere moeite hebben te revalideren dan mensen, omdat tanden belangrijk zijn om spullen te verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de bal, ander speelgoed of een tak die de hond naar je brengt. Vooral bij het trekken van voortanden kan dit even wennen zijn voor je hond. Meestal kunnen honden na het trekken gewoon brokjes blijven eten en verliezen ze geen kracht in de kaak.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest