Wat kost het verwijderen van een vetbult bij een hond?

Geplaatst op: 11-02-2023 door Jasper

Honden, maar ook katten, kun last krijgen van een vetbult. Je voelt dat als een knobbeltje onder de vacht zitten. Het is altijd beter om vetbulten bij je huisdier te verwijderen. Wat kost het weghalen van een vetbult bij je hond?

Wat is een vetbult?

Ben je lekker an het knuffelen met je hond en voel je opeens een bultje? Dan kun je schrikken. Gelukkig hoeft een vetbultje niet altijd iets verschrikkelijks te zijn, over het algemeen kan een vetbultje duiden op drie dingen:

  • Een gewoon vetbultje gevuld met vetcellen. Deze bult kan groter worden.
  • Je hond heeft een goedaardige cutaan histiocytoom, dat is een soort gezwel.
  • Je hond heeft een kwaadaardige mastocytoom (tumor).

Om zeker te weten of het een vetbult is, of iets anders, doet de dierenarts onderzoek. Als het een vetbult is en je wilt deze graag verwijderen bij je hond. Deze operatie kost ongeveer 300 euro voor een kleine hond tot rond de 700 euro voor een grote hond. Als de vetbult iets kwaadaardigs blijkt te zijn, kunnen de kosten van een operatie oplopen tot meer dan 1500 euro. Je kunt dit soort kosten binnen de perken houden door je hond te verzekeren. De kosten voor het vooronderzoek zijn overigens vaak inbegrepen bij het verwijderen.

Moet een vetbultje altijd verwijderd worden?

Als mens vinden we een vetbultje niet mooi, bij een hond kan het knobbeltje geen kwaad als het 100% een vetbultje is. Een ander knobbeltje kun je natuurlijk beter niet laten zitten. Vetbultjes kunnen geen kwaad en zijn alleen een cosmetisch probleem.

Als je hond wat ouder is, kan de narcose bovendien erg zwaar zijn. Laat dat bultje dus maar lekker zitten als het verder niet stoort. Een consult is wel altijd nodig. Je betaalt ongeveer veertig euro voor een consult bij de dierenarts.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest