Je kat is door een wesp gestoken. Wat nu?

Geplaatst op: 10-08-2019 door Jasper

Helaas komt ook dit weleens voor; je hond of je kat is door een wesp gestoken, wat kun je daar aan doen? Op het moment van schrijven van dit artikel heerst er ware wespenplaag in ons land. Wij mensen kunnen daar last van hebben, maar honden en katten ook. Honden en katten kunnen vaak nieuwsgierig reageren naar insecten. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad maar een wesp of bij kan natuurlijk steken als hij zich bedreigt voelt.

Net als bij mensen kan een wespen- of bijensteek bij je hond of kat leiden tot wat pijn of irritatie. Je huisdier zal uit reactie weglopen en ook de wesp zal weer zijn eigen gang gaan. Er kunnen echter situaties zijn waarbij je wel extra moet opletten of zelfs meteen de dierenarts bellen.

Kat is door een wesp gestoken

Merkt u dat de kat of hond is gestoken kijk dan of de angel nog aanwezig is in de huid van het dier. Als dit het geval is probeer deze er dan voorzichtig uit te halen met een pincet. Doe dit voorzichtig zodat er niet onnodig meer gif uit de angel kan worden gedrukt. Mocht er een zwelling zijn dan kan je kat of hond er baat bij hebben als je dit voorzichtig koelt. Merk je echter dat je huisdier hier geen behoefte aan heeft dring het dan ook niet op, het is slechts om het dier te helpen. In de meeste gevallen zal je huisdier nu geen last meer hebben. Houd hem echter de komende uren goed in de gaten of er geen gedragsverandering plaatsvindt of dat de zwelling wel verminderd.

In sommige gevallen is het beter om meteen de dierenarts in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je hond of kat per ongeluk een nest is ingelopen en door meerdere wespen of bijen tegelijk gestoken is. Maar ook als je het idee hebt dat het dier in zijn oren of bek gestoken is, schakel dan meteen de dierenarts in voor advies.

Allergische reactie kat

Zeker katten zijn wat gevoeliger voor steken van een wesp dan een hond. Het is mogelijk dat katten allergisch zijn voor de steken van wespen. Dit begint vaak met de ‘normale’ zwelling maar deze geeft abnormaal veel jeuk of kan abnormaal groot worden. In het slechtste geval kan je kat een heftige allergische reactie vertonen. Ondanks dat het gelukkig maar weinig voorkomt kan dit direct leiden tot orgaanuitval, shock of een coma.
Zodra je het gevoel hebt dat het niet goed gaat met je huisdier vertrouw dan op je gevoel en schakel direct de dierenarts in. Dit geldt niet alleen voor wespen. Zie je dat je dier raar reageert op een bijt van bijvoorbeeld een teek, ook dan kun je de dierenarts inschakelen. De dierenarts kan met de juiste medicatie het probleem zo verhelpen en voor je het weet zitten jullie allebei weer gezond thuis.


Wist je trouwens dat de meeste huisdierverzekeringen ook het consult van de dierenarts dekken. Al vanaf een paar euro per maand kun je verzekeren tegen hoge of onvoorziene kosten. Meer weten, kijk dan eens bij de dierenverzekering vergelijker voor de best passende dierenverzekering.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest