Wat te doen tegen teken bij honden?

Geplaatst op: 11-06-2018 door Jasper

Nu het weer lekkerder weer wordt ga je verder en langer wandelen met je hond. Bomen en takken zijn door alle regen en zon weer dichter begroeid en jouw hond kan daar heerlijk doorheen rennen en spelen. Ondanks dat wandelingen heerlijk zijn voor jou en je hond liggen er ook gevaren op de loer. Een voorbeeld hiervan zijn teken. Hier vertel ik je wat teken zijn, wat ze doen en wat te doen tegen teken bij honden.

Wat is een teek?

Teken zijn platte spinachtige diertjes die zich op de hond of kat laten vallen en direct ‘vastgrijpen’ aan de huid. De kans hierop is het grootst als je hond door lang gras, struikgewas of een bebost gebied loopt. De pootjes van de teek zetten zich vast in de huid waardoor ze niet zomaar meer los kunnen laten. Ze voeden zich met bloed van je hond waardoor ze groter groeien en zich kunnen voortplanten. Teken kunnen diverse ziektes overbrengen op jou of op je hond. Ze kunnen zich altijd hechten aan je hond tijdens elke wandeling, maar de kans op besmetting is het grootst van februari tot oktober.

Wat te doen tegen teken bij honden?

Teken voorkomen is heel lastig want je hond binnenhouden is natuurlijk geen optie. Helaas kun je tegen teken niet vaccineren. Wat kun je dan wel doen? Controleer je hond regelmatig op teken. Zeker na een boswandeling is het van belang je hond (en jezelf) goed te controleren op teken. De kans op besmetting is namelijk het kleinst als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd. Als je een teek ontdekt hoef je niet direct naar de dierenarts. Je kunt deze ook zelf verwijderen.

Hoe moet je een teek zelf verwijderen?

  • Het belangrijkst is dat de kop van de teek ook verwijderd wordt. Ik raad je aan een (speciale) pincet te gebruiken en niet je vingers.
  • Vroeger was het gebruikelijk de teek te verdoven met alcohol. Dit is af te raden want juist dan bestaat de kans dat ze overgeven in de huid van hond en deze alsnog besmet raakt.
  • Om te voorkomen dat de kop blijft zitten pak je de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van de hond.
  • Dan draai (en dus niet trek) je voorzichtig met de pincet totdat de teek loskomt.
  • Gooi de teek weg in de gootsteen of het toilet. Controleer of de kop (en dus de pootjes) hier ook aan zitten.
  • Als de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als bij een diepe splinter. Er kan dan een bult ontstaan op de plek waar de teek zat. Deze verdwijnt vanzelf weer. Houd dit uiteraard wel in de gaten.

Merk je ziekteverschijnselen bij je hond nadat je een teek hebt verwijderd, zoals bijvoorbeeld koorts of sloomheid, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk de dierenarts te raadplegen en te informeren over de tekenbeet. Jouw dierenarts kan dan adviseren hoe dit nu verder aan te pakken. Heb je een hondenverzekering dan kan het zijn dat het consult en eventueel de medicijnen vergoedt worden door de verzekering.

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest