Je huisdier jaarlijks vaccineren: ja of nee?

Geplaatst op: 26-02-2017 door Sanne

Het ene baasje houdt zich netjes aan de vaccinatieschema’s, het andere baasje is iets lakser wat betreft het inenten van zijn huisdier. Het vaccineren van je dier, is dat nu echt nodig? En wat houdt een vaccinatie eigenlijk in?

Het inenten van je huisdier is een manier om het oplopen en verspreiden van besmettelijke ziekten te voorkomen. Sommige vaccinaties zijn voor alle honden of katten belangrijk, maar er zijn ook vaccinaties die alleen bij speciale omstandigheden wordt toegediend. Het bijhouden van de nodige vaccinaties zorgt voor een grotere overlevingskans van je huisdier.

Waarom huisdier inenten?

Het vaccineren van je huisdier kan preventief optreden tegen sommige besmettelijke (en levensbedreigende) ziekten. Een inenting bereid het lichaam voor op een eventuele infectie, waardoor het immuunsysteem van het dier geactiveerd wordt. Hierdoor worden de ziekteverwekkers uitgeschakeld voordat ze gaan werken. Het is nodig om regelmatig dieren te vaccineren, zodat het lichaam van het dier zich optimaal kan verzetten tegen de ziekten. Je begrijpt dat het niet vaccineren van je huisdier dit proces dus tegengaat, en hij zelf steeds minder goed in staat is om besmetting te verweren en de kans op ziekte groter is.

Vooral voor pups en kittens is het belangrijk om de eerste entingen goed te laten uitvoeren. Na de geboorte krijgen ze antilichamen mee van de moeder, maar deze verdwijnen na een tijdje. Om zelf goede antilichamen aan te kunnen maken dienen de dieren in drie rondes ingeënt te worden. Meestal is dit op 6, 9 en 12 weken.

Verzekering voor vaccinaties hond en kat

Het op vaste momenten vaccineren van je dier is belangrijk, maar kost ook het nodige geld. Zo betaal je bij de dierenarts naast de vaccinaties soms ook voor het consult (algemene check). Om je dier de maximale zorg, en dus alle nodige vaccinaties, te bieden kan je als baasje een dierenverzekering afsluiten. Er zijn verschillende verzekeraars die vaccinaties dekken. Hierdoor hoef je niet zelf op te draaien voor alle dierenartskosten. Zo weet je als baasje waar je financieel aan toe bent.

Bekijk alle mogelijkheden van verzekeringen inclusief vaccinatiedekking in ons overzicht.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest