Angstige hond kalmeren

Geplaatst op: 27-11-2018 door Jasper

Er is niets vervelenders dan te zien dat jouw huisdier pijn heeft of last heeft van stress. Zeker het laatste kan op de lange duur ook nog eens allemaal gezondheidsklachten met zich meebrengen. Een grote veroorzaker van stress is angst. Er zijn verschillende soorten angst, maar meestal richt zich dit op één bepaald object zoals een fiets, een ander dier als een paard of het reizen met de trein of auto. Je wilt angst voorkomen maar als dit toch gebeurt wil je dat je hond zo snel mogelijk weer rustig wordt. Een angstige hond kalmeren op de juiste manier, hoe doe je dat?

Hoe kun je een angstige hond kalmeren?

Verleg de focus

Allereerst is het belangrijk om de focus te verleggen. Is jouw hond bang voor fietsers en kun je deze niet mijden? Laat de hond dan zo ver mogelijk aan de andere kant van het object lopen, maar leid hem ook af. Gooi bijvoorbeeld een bal of stok de andere kant op, praat tegen de hond of geef hem een afleidend commando. Door af te leiden is het angstobject voorbij voordat de hond het goed en wel beseft.

Neem de angst niet over

Honden voelen veel meer aan dan mensen, let daarom op dat je de angst niet overneemt. Nu zal jij niet zo snel bang voor een fietser worden, maar wel voor het feit dat er een fiets aan kan komen waar je hond van kan schrikken. Ga jij angstig de straat op dan voelt je hond dit, hij weet echter niet wat er aan de hand is. Dit zal de hond zijn angst alleen maar meer versterken. Probeer dus zelf ten alle tijden rustig te blijven en te voorkomen dat de angst heftiger wordt.

Leg de nadruk niet op de angst

Het troosten van je hond lijkt misschien een goed idee maar hiermee zeg je eigenlijk: “jouw angst is terecht” Omdat een hond niet het verstandelijke vermogen heeft dit te begrijpen zal het gevolg een tegenovergesteld effect hebben. In plaats dat de hond geneigd is dit te negeren beloon je hem om bang te zijn.

Een angstige hond kalmeren en van zijn angst afhelpen kan een lang proces zijn waarbij je veel geduld moet hebben. Er zijn speciale cursussen waar ze hiermee kunnen helpen om het leven van je huisdier wat gemakkelijker te maken.

Sommige angsten zijn moeilijk om af te leren of om je hond van af te leiden. Een voorbeeld hiervan is angst voor vuurwerk. Je hond op oudejaarsavond afleiden wordt een onmogelijke taak net als het negeren van het object. Een oplossing hiervoor kan kalmerende medicijnen zijn. Overleg dit altijd eerst met je dierenarts of je hond in goede gezondheid verkeert om deze in te nemen. Afhankelijk welke hondenverzekering je hebt worden deze medicijnen wel of niet vergoedt. Een dierenartsconsult hierover is in de meeste gevallen al meegenomen in de basisverzekering.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest