Fietsen met de hond

Geplaatst op: 16-10-2018 door Jasper

Fietsen met de hond

Ben je zelf een actief persoon dan is het heerlijk om er samen met je hond op uit te trekken. Lange wandelingen, hardlopen of fietsen met je hond zijn leuke bezigheden waar je samen van kunt genieten. Fietsen met de hond is zowel goed voor jouw conditie als die van je hond. Heb je dit nog niet eerder gedaan dan is het belangrijk om op de volgende punten te letten

Fietsen met de hond opbouwen

Heb je nog niet eerder met je hond gefietst dan zul je hem dit eerst moeten leren. Je wilt natuurlijk niet dat hij schrikt van jou of een tegenligger en in paniek raakt. Maar ook vanuit enthousiasme tegen de fiets opspringen kan een probleem zijn. Het beste is om lopend te beginnen. Houd de fiets aan de ene hand en de hond aan de andere kant. Gaat dit goed? Zet dan de fiets tussen jezelf en de hond. Gaat ook dit goed probeer dan langzaam een stukje te fietsen. Oefen dit het liefste op een rustig fietspad zonder al te veel verkeer. Bouw dit op totdat de hond rustig in 1 lijn blijft meelopen.

Fietsen met de hond. Veiligheid voorop!

Veilig fietsen met hond kan nog beter met een speciale fietsriem. Een korte riem lijkt misschien goed om de hond onder controle te houden maar kan ook in het nadeel werken als de hond ineens stilstaat of de andere kant opgaat. Met een speciale fiets- en jogginglijn ben je extra flexibel als de hond ineens een onverwachte beweging maakt. Ook hoeft de hond niet al te dicht naast de fiets te lopen waardoor hij niet met zijn staart tussen de spaken kan raken. Mijn advies zou zijn om te oefenen met een korte riem en als je hond genoeg vertrouwen heeft naast de fiets over te stappen op een fietsriem.

Conditie van de hond.

Al heeft je hond een goede conditie kan het naast een fiets lopen toch wel vermoeiend zijn, zeker als dit nieuw is voor hem of haar. Het tempo van de hond moet een draftempo zijn, een galopperend of ren tempo is voor de hond niet prettig en put hem onnodig uit. Daarbij speelt het ras natuurlijk ook een rol.  Kortneuzige honden zoals bulldogs ademen minder makkelijk en raken sneller buiten adem. Is je hond zwaar gebouwd zoals of juist heel klein zijn ze vaak ook niet geschikt voor lange stukken rennen. De beste rassen geschikt voor rennen zijn honden met de juiste verhoudingen van poten tot romp zoals een labrador, bordercollies of herdershonden.

Je wilt natuurlijk fietsen om ook de conditie en de gezondheid van je hond op peil te houden en dit moet zeker niet het tegenovergestelde effect hebben. Twijfel je aan de gezondheid van jouw trouwe viervoeter? Neem dan geen risico en overleg eerste met de dierenarts of jouw hond ook geschikt is voor lange stukken fietsen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest