Je hond chippen, wat zijn de kosten?

Geplaatst op: 17-10-2022 door Jasper

De kosten voor het chippen van een hond kunnen flink variëren. Iedere dierenartsenpraktijk rekent hiervoor een eigen prijs. Over het algemeen kan je een hond laten chippen tussen de €15,- euro en €50,- euro. Deze rekent dan meestal een bedrag voor de plaatsing en voor het consult. Omdat het chippen van een hond verplicht is, zijn dit dus verplichte kosten voor jou als baasje. Door het afsluiten van een hondenverzekering ben je in de meeste gevallen gedekt voor deze kosten!

Is chippen verplicht?

Is jouw hond na 1 april 2013 geboren? Dan is het chippen én registreren van jouw lieve vriendje verplicht. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot €19.500 euro. Baasjes dienen dit binnen zeven weken na de geboorte van de pup te laten doen. Het registreren doe je bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, waar de chip komt op jouw naam en adres te staan. Is jouw hond al ouder en is hij nog niet gechipt? Ook dan is het verstandig om het alsnog te laten doen. Mocht de viervoeter onverwachts vermist zijn, dan kan een dierenarts via de chip makkelijk achterhalen waar zijn thuis is. De kosten van de identificatiechip zijn voor de eigenaar. Heb je een huisdierenverzekering? Dan hoef je zelf niet op te draaien voor de kosten.

Waarom je hond chippen?

Je hond laten chippen, ongeacht de kosten, voorkomt een hoop narigheid. Bij vermissing zal jouw viervoeter met chip makkelijk herkend worden. Bij veel hondenverzekeringen valt het chippen van je hond al in de basisverzekering. Dan hoef je je als baasje niet druk te maken om de kosten. Net als het chippen worden er bij een dierenverzekering vaak ook zaken als vaccinaties, operaties en medicatie vergoed.

Daarnaast bedreigt malafide hondenhandel (o.a. handel vanuit het buitenland) het welzijn van honden. Bedrijfsmatige fokkerijen die honden verwaarlozen en mishandelen vormen een groot probleem. Door een chip kan de herkomst van een hond worden achterhaald. Het draagt dus ook bij aan de bescherming van de gezondheid van honden in het buitenland, maar ook in Nederlandse fokkerijen.

De kosten van het chippen van je hond; let op acties

Vergoedt jouw verzekering het chippen niet, of is jouw hond helemaal niet verzekerd? Let dan goed op acties bij jouw dierenarts! Er zijn verschillende dierenartsen die – bijvoorbeeld op Wereld Dierendag – speciale tarieven hanteren voor het chippen van jouw viervoeter. De maand Juni wordt de ‘Chipmaand’ genoemd en ook in deze maand worden vaak acties georganiseerd waardoor de kosten aanzienlijk lager zijn dan normaal.

Nog meer vragen over chippen of over het verzekeren van jouw viervoeter? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. In ons overzicht zie je in een oogopslag welke verzekeringsmogelijkheden er zijn voor jou en je viervoeter!

Vergelijk & direct afsluiten

 

 

Laatste update: 5 januari 2017

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest