Kat in bad doen. Hoe pak ik dit aan?

Geplaatst op: 17-10-2022 door Jasper

Een kat in bad doen kan een hele uitdaging zijn want de meeste katten zijn geen fan van water. Katten zijn over het algemeen hygiënische dieren die zichzelf goed schoon kunnen houden maar ook je kat kan zo vies worden dat je hem soms een handje moet helpen.

Waarom moet ik mijn kat schoonmaken?

Gaat je kat naar buiten dan is er geen ontkomen aan dat hij vies wordt. Vieze pootjes, lopen door struiken maar ook een val in sloot of plas kan er voor zorgen dat je kat zo vies is dat hij zichzelf niet meer goed schoon krijgt. Daarbij kan het af en toe wassen van je kat ook parasieten voorkomen.
Het beste is om je kat vanaf kitten al te laten wennen aan het bad. Op die manier gaat hij begrijpen dat het niet vervelend is en hem zelfs kan helpen. Vind je kat het nog steeds spannend probeer het wassen in bad dan zo minimaal mogelijk te houden.

Hoe kan ik het beste mijn kat in bad doen?

Het kan best een uitdaging zijn om je kat in bad te krijgen (en houden) Dit 5 stappenplan kan je misschien op weg helpen.

1. Als je de kat meeneemt naar de badkamer vergeet dan niet de deur dicht te doen. Niets is zo vervelend als een gestreste natte kat die in paniek door je huis gaat rennen.
2. Vul het bad slechts met een klein laagje water tot onder aan de buik van de kat. Dit maakt het voor de kat minder angstig. Leg daarbij op de bodem een handdoek of een anti slipmat zodat de kat niet kan uitglijden.
2. Zet de kat vervolgens in bad en houd hem goed vast. Zorg dat je zelf rustig blijft en probeer hem af te leiden. Raakt je kat in paniek, haal hem er dan uit en begin later opnieuw.
3. Is je kat gewend maak zijn lijf dan nat met een washandje of doek. Gebruik speciale kattenshampoo om de kat goed schoon te krijgen en zeker te weten dat dit op zijn lijf is afgesteld.
4. Als de kat goed schoon is dan haal je hem uit bad en zet je hem op een droge handdoek in de badkamer. Droog hem nu voorzichtig af. De kat hoeft niet, zeker als hij het vervelend vindt, helemaal droog te zijn. Gedurende de dag zal hij vanzelf droog worden en als hij niet naar buiten of het te koud is dan is dit geen probleem.

Zoals gezegd kunnen katten zich over het algemeen goed schoon houden, lukt dit niet door bijvoorbeeld kattenziekte help de kat dan door hem in bad te doen. Heeft de kat hier veel stress van probeer dit dan tot het minimale te beperken en overleg met de dierenarts wat je anders kunt doen om je kat te helpen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest