Mijn kat heeft jeuk. Wat te doen?

Geplaatst op: 01-06-2019 door Jasper

Jouw kat heeft jeuk en je maakt je zorgen. Wat kun je hieraan doen? Katten kunnen net als mensen erg veel last hebben van jeuk. Wat de oorzaak ook is, dit resulteert vaak kale plekken op de huid van de poes. Die kale plekken gaan vaak gepaard met een rode huid, rauwe of ruwe huid, pukkels en bultjes en/ of huidschilfers. Wat is de oorzaak van deze jeuk en wat kan je er aan doen?

Waardoor wordt jeuk veroorzaakt?

Natuurlijk krabt je kat, we hebben allemaal weleens jeuk. Krabt de kat echter overmatig dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Heb je het niet gezien aan het krabben zelf dan is het je misschien opgevallen dat je kat kale plekken heeft op zijn huid. In de meeste gevallen zijn deze kale plekken te wijten aan een allergische reactie. Doordat de kat jeuk heeft gaat ze likken en bijten op die plek, dit zorgt ervoor dat de vacht steeds meer verdwijnt en de kat dus kale plekken krijgt. In de meeste gevallen is jeuk en krabben te wijten aan vlooien

Er zijn geen vlooien toch heeft mijn kat jeuk

Ook al zijn vlooien vaak de reden van de jeuk en dus de kale plekken, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Je kat kan ook een allergische reactie vertonen op iets anders. Weet je zeker dat je poes geen vlooien heeft maar heeft je kat toch veel jeuk? Ga dan eens na wat er veranderd is in zijn standaard patroon wat deze reactie kan uitlokken. Een veelvoorkomende oorzaak kan een allergie zijn voor kattenvoer. Een allergie voor kattenvoer kan uiteraard ontstaan na het overstappen op een nieuw merk maar kan zich ook ineens aandienen. Voordat je meteen op heel duur voer overstapt kun je ook testen of je kat goed reageert op natuurlijke voeding. Het zijn namelijk de toevoegingen die vaak de allergie veroorzaken, haal deze weg en je kunt al een oplossing hebben.

Twijfel je of dit de juiste oplossing is? Ga dan altijd eerst langs je dierenarts. Deze kan je goed adviseren en eventueel de juiste medicijnen voorschrijven. De meeste medicatie wordt vergoed als je een goede kattenverzekering hebt dus ook hierover hoef je geen zorgen te hebben.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest