Wat kost een kat per maand?

Geplaatst op: 08-05-2018 door Jasper

Hoe lief en verleidelijk een nestje met kittens ook kan zijn, de keuze voor een huisdier hoort een doordachte beslissing te zijn. Wil je graag jouw gezin uitbreiden met een huisdier? Bedenk vooraf allereerst of een kat of een hond meer bij jou en je situatie past. Heb je besloten dat je een kat of een kitten een nieuw thuis wilt geven? De volgende stap is beslissen of je naar het asiel gaat of de keuze maakt voor een raskat. Maar nu ben je er nog niet. Wat veel mensen namelijk vergeten is de kosten die kat daarna nog met zich meebrengt. Want wat kost een kat per maand? En kun je nog besparen op deze kosten?

Aanschafkosten van een kat

Is er ergens in de buurt een nestje geboren dan kun je de kitten vaak gratis meenemen of tegen een kleine vergoeding. Als je kiest voor een kat uit het asiel reken dan dat je gemiddeld 55,- kwijt bent. Het voordeel is dat deze katten vaak gechipt, ontwormd en ontvlooid zijn. Iets wat niet het geval is bij een gratis kitten.

Wil je graag een raskat die je bij een erkende fokker haalt reken dan op 300,- oplopend tot 900,- voor een kitten. Ook deze katten en poezen hebben vaak hun eerste vaccinaties en medicijnen al gekregen.

Verzorgingskosten kat

Wat kost een kat op het gebied van verzorging? Bij je eerste kat dien je een kleine uitzet aan te schaffen. Deze bestaat uit minimaal 1 kattenbak met grit, een krabpaal, speeltjes, voerbakjes en uiteraard kattenvoer voor de eerste periode. Reken voor deze eerste aanschaf op gemiddeld 200,-

Wat kost een kat aan medische kosten?

Je wilt natuurlijk dat jouw huisdier optimaal gezond is en beschermd. Als je met onderstaande punten rekening houdt weet je zeker dat je alles doet voor een optimale gezondheid van je kat. Houd in ieder rekening met:

  • Een jaarlijks consult bij de dierenarts van gemiddeld €40,-
  • Sterilisatie of castratie kan je laten doen als je kat minimaal 6 maanden oud is. Een sterilisatie kost gemiddeld €125,-, een castratie kost gemiddeld € 75,-
  • In het eerste jaar moet je kat in ieder geval 2x gevaccineerd worden tegen niesziekte en kattenziekte.   Per vaccinatie kost dit gemiddeld €50,-. Deze vaccinatie moet 1-2 herhaald worden en komt hierna jaarlijks terug.
  • Chippen van je kat is niet verplicht maar wel fijn als hij ook naar buiten gaat. Dit kost gemiddeld €50,-
  • 4 x per jaar moet je je kat ontwormen. Reken op ongeveer €27,- per jaar
  • Voor een goede bescherming tegen vlooien behandel je je kat elke maand. Dit komt neer op €60,- per jaar voor een gemiddelde kat

Kattenverzekering

Zoals je ziet kunnen de medische kosten aardig oplopen. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf. Zet hier geld voor opzij of neem een kattenverzekering. Deze zijn er al vanaf 3,75 per maand en in de basisverzekering zijn het jaarlijks consult en de vaccinatie al meegenomen. Bang voor extra medische kosten dan kun je je altijd aanvullend verzekeren. Vul hiervoor onze vergelijker in om te zien wat het beste bij jou past.

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest