Suikerziekte kat. Wat kun je er aan doen?

Geplaatst op: 27-11-2018 door Jasper

Als je dacht dat alleen mensen suikerziekte konden krijgen zit je er helaas naast. Ook dieren zoals honden of katten kunnen vroeg of laat suikerziekte krijgen. Bij suikerziekte wordt er te weinig insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat de suikers uit eten worden overgebracht vanuit het bloed naar de cellen. Maak je dus te weinig insuline aan dan blijft er teveel suiker achter in het bloed wat nare gevolgen kan hebben.

Symptonen suikerziekte kat

Omdat deze suikers toch het bloed uit moeten, zullen onder andere de nieren van de kat deze proberen af te voeren. Je merkt dus op dat je kat vaker plast dan normaal. Om dit te compenseren gaat hij ook meer drinken en ook dit kan opvallen. De kat krijgt geen energie omdat de suiker nooit de cellen bereikt en zal meer gaan eten maar met tegenovergesteld effect. Omdat de suiker nooit aankomt kan hij eten wat hij wil maar zal eerder afvallen dan aankomen.
Al met al 4 zorgwekkende symptomen waaruit je kan opmaken dat je kat niet in goede conditie is.

Wat zijn de oorzaken van suikerziekte?

Suikerziekte kan meerdere oorzaken hebben. Gebrek aan beweging, ongezond eten en overgewicht kunnen een oorzaak zijn. Maar ook medicijnen als prednison of de poezenpil kunnen hier aan bijdragen. De kat zal een verminderde gevoeligheid krijgen voor insuline waardoor suikerziekte ontstaat.

De behandeling van suikerziekte kat

Als er suikerziekte bij je kat geconstateerd wordt is het belangrijk dat hij goed wordt behandeld. De dierenarts zal in de meeste gevallen adviseren dat de kat op dieet moet. Hier kan speciale dierenvoeding bij helpen. Om de suiker wel naar de cellen te krijgen is er insuline nodig. Deze dien je toe te dienen aan je kat door middel van injecties. Vaak moet je deze 2 maal per dag geven rond het eten. Wordt de kat op de juiste manier behandeld dan kan hij prima leven met suikerziekte. De levensverwachting van een kat met suikerziekte is niet dan anders dan die van een poes zonder suikerziekte.

Herken je één van de bovenstaande symptomen bij je kat maak dan direct een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts kan door middel van een bloedtest snel vaststellen of suikerziekte het probleem kan. Heb je een kattenverzekering afgesloten dan is de kans groot dat veel medicijnen en een dierenarts consult vergoedt worden. Ben je bang dat je in de toekomst misschien tegen dit of een andere medisch probleem van je dier aanloopt en dus tegen hoge kosten? Bekijk dan eens of het gunstig is om een kattenverzekering af te sluiten op onze vergelijkingspagina.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest