Wanneer kan mijn kat naar buiten laten?

Geplaatst op: 31-03-2019 door Jasper

Hartstikke gezellig zo’n huiskat maar wat als hij maar wat vaak door het raam geïnteresseerd naar buiten kijkt? Wordt het dan niet eens tijd om je kat de wereld te laten verkennen en hem ook naar buiten te laten? Wanneer laat je je kat naar buiten en wanneer niet?

Ken je kat

Allereerst is het belangrijk om naar het karakter van je kat te kijken. Is je kat er OK mee dat hij binnen zit en heeft hij niet de avontuurlijke genen om op pad te gaan? Misschien is naar buiten gaan dan niet weggelegd voor jouw poes. Zit je kat echter smachtend voor het raam en is hij heel ondernemend dan kan het hartstikke leuk zijn voor hem om de buitenwereld te verkennen

Voordelen van een kat die naar buiten gaat

Buitenkatten zijn vaak beter in vorm en hebben een betere gezondheid dan katten die alsmaar binnen zitten. Buiten kunnen katten klimmen, rennen en activiteiten ondernemen die ze binnen niet kunnen. Dit daagt ze uit en houdt ze gezond. Katten die vaak buiten zijn gaan hun behoefte ook daar doen, de kattenbak hoeft dus minder vaak verschoont te worden. Ook kunnen ze naar hartenlust krabben tegen bomen waardoor ze bank en gordijnen thuis eerder met rust laten.

Nadelen om je kat naar buiten te laten.

Natuurlijk kleven er ook nadelen en risico’s aan als je kat naar buiten gaat. Allereerst het vergrootte gevaar waar je kat binnen niet mee te maken krijgt. De kat kan overreden worden, verdwaald raken of worden meegenomen. Dit zijn allemaal angsten waar je als eigenaar mee te maken krijgt maar waar je je kat niet in mag tegenhouden als hij behoefte heeft om naar buiten te gaan. Je kunt je kat natuurlijk wel laten chippen waardoor de kans veel kleiner is dat hij kwijtraakt. Je kat heeft ook meer kans op ziekten zoals infecties of wormen en vlooien. Zorg er dus altijd voor dat je kat jaarlijks wordt geënt en alle preventie medicijnen tijdig krijgt.

Overweeg je om je kat naar buiten te laten gaan dan is het belangrijk om hem eerst rustig te laten wennen. Laat hem even buiten en laat hem dan weer terug naar binnen. Doe dit op momenten dat je de tijd hebt en niet als je op het punt staat om weg te gaan.

Zorg dat je kat in goede gezondheid verkeert en zorg voor de juiste entingen en medicatie. Bezoek eerst de dierenarts en vraag zijn advies voordat je de kat naar buiten laat.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest