Reizen met je hond. Waar moet je op letten.

Geplaatst op: 12-09-2018 door Jasper

Behalve dat het helemaal niet leuk is om je trouwe viervoeter achter te laten als je op vakantie gaat kunnen de kosten van een pension of kennel flink oplopen. Waarom zou je je hond niet gewoon meenemen op vakantie? Reizen met je hond kan veel leuker en makkelijker zijn dan je denkt. Veel mensen zien hier tegenop maar met goede voorbereiding kunnen zowel jij als je hond de tijd van hun leven hebben.

Reizen met je hond. Wat heb je nodig?

Ga je reizen met je hond dan moet hij;

  • een Europees dierenpaspoort hebben
  • gechipt zijn
  • zijn ingeënt tegen rabiës, tenminste 21 dagen voor vertrek

Dit geldt zowel als je gaat vliegen met je hond als dat je met eigen vervoer naar andere landen reist.

Reizen met je hond in de auto

Ga je met de auto op vakantie en heb je genoeg ruimte over dan kun je met gemak je hond meenemen. Zorg er altijd voor dat je hond goed vast zit tijdens de reis. Dat is in Duitsland en Spanje zelfs verplicht. Je kunt hier een speciale hondengordel voor gebruiken. Het beste is om je hond in een bench te vervoeren, dit is veiliger voor iedereen in de auto. Stop elke paar uur en laat je hond even zijn benen strekken. Doe dit wel altijd aangelijnd, dat is een stuk veiliger voor iedereen.

Zorg dat je de hond bij elke stop water aanbiedt. Je zou het in de airco van de auto bijna vergeten maar ook hierdoor kan je hond uitdrogen. Zorg dus voor voldoende drinkmogelijkheid. Door de airco kan je hond ook droge en geïrriteerde ogen krijgen. Overleg dit eerst met je dierenarts maar preventief wat oogdruppels meenemen is geen overbodige luxe.

Reizen met je hond in een vliegtuig

Het voordeel van de hond meenemen in de auto is dat hij de gehele tijd bij jou is. Als je met je hond gaat vliegen dan is de kans groot dat hij in het laadruim moet. Tenzij je hond klein genoeg is om in een hondentas te passen moet hij in een speciale bench in het ruim. Dit kan veel stress meebrengen voor je viervoeter. Mijn advies is dan ook alleen met een (grotere) hond te gaan vliegen als het noodzakelijk is. Voor je hond kan het in dit geval fijner zijn om in een pension te verblijven dan alle stress voor 1 week vakantie in het buitenland.

Kies je hier alsnog voor dan gelden ook hier bovenstaande regels dat je hond in goede gezondheid moet zijn, gechipt en geënt moet zijn. Vooral dit laatste is belangrijk om na te gaan wat er verplicht is in het land van bestemming. Je wilt niet op de plaats van bestemming aankomen en hier problemen mee ervaren.

Zorg dat je hond 12u voor vertrek niet meer eet zodat hij tijdens de vlucht niet misselijk kan worden en moet overgeven. Een kalmerend pilletje kan juist weer helpen om de vlucht wat aangenamer te maken voor de hond.

Als laatst adviseer ik goed na te denken over het land waar je naartoe gaat en hoe je je hier op voorbereid. Heeft je verblijfplaats genoeg mogelijkheden en ruimte voor je hond. Is het een warm land en hoe gaat je hond om met warm weer? Is je hond een kieskeurig eter? Neem dan zijn eigen brokken mee, deze zijn daar waarschijnlijk niet te koop. Neem ook wat vertrouwde dingen van thuis mee zoals een dekentje of een speeltje. Dit kan de reis wat plezieriger maken voor je hond.

Ga je reizen met je hond overleg dan altijd eerst met je dierenarts. Deze weet of er nog speciale dingen zijn waar je rekening mee moet houden afgestemd op jouw huisdier. Heb je een verzekering voor jouw hond afgesloten? Controleer dan voordat je op vakantie gaat hoe het zit met de dekking. Bij sommige verzekeraars kun je je aanvullend verzekeren voor het buitenland. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan als er onverhoopt iets gebeurt.

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest