Waar moet je op letten bij een hond aanschaffen?

Geplaatst op: 23-09-2019 door Jasper

Een hond aanschaffen doe je natuurlijk niet ondoordacht. Een hond is namelijk heel leuk maar vraagt ook veel aandacht en kost geld en tijd. Heb je van beiden niet voldoende dan is het een goed idee om de aanschaf nog eens serieus te overwegen. Maar waar moet je dan allemaal goed over nadenken?

Kosten hond

Het is niet alleen de eenmalige aanschaf van een hond wat hoge kosten meebrengt. Haal je hem bijvoorbeeld uit het asiel dan kan dit zelf nog best wel meevallen. Het zijn vaak de kosten die daarna die onderschat worden. Uiteraard heeft hij ook een bench, voer, riem en wat speelgoed nodig. Daarbij komen nog de jaarlijkse dierenartskosten en de andere onverwachte medische kosten. Gelukkig kun je tegen deze laatste goed verzekeren door middel van een dierenverzekering. Door een klein bedrag per maand te betalen dek het risico van onverwachte kosten af.

Pup of volwassen hond?

Heb je echt tijd en geduld? Neem dan een puppy. Deze kun je vanaf de eerste dag opvoeden. Maar niet alleen het corrigeren maar ook de zindelijkheid kost tijd en dit moet je wel hebben. Het eerste jaar ben je hier namelijk goed zoet mee. Heb je een drukke baan of gezin en minder tijd? Dan is een oudere hond misschien een beter idee. Deze zijn hun eerste wilde haren al kwijt en zijn al een stuk rustiger.

Reu of teef?

Heb je de knoop doorgehakt? Dan moet je nog kiezen of je een mannetje of een vrouwtje wilt. Er is voornamelijk verschil in karakter. Mannetjes zijn wat eigenzinniger en zullen proberen te strijden om de leiding. Teefjes zijn wat meegaander maar zijn wel een paar keer per jaar loops wat tot lastige situaties kan leiden. Dit laatste is natuurlijk na de puppyperiode op te lossen door middel van sterilisatie

Een hond in je huis

Uiteraard moet je hond buiten lekker kunnen rennen en de ruimte hebben om zich te kunnen uitleven. Binnen is het ook fijn om een vaste plek te hebben. Zorg dat zijn mand of bench dus op een rustige vaste plek staat waar hij zich eventueel kan terugtrekken als hij hier behoefte aan heeft.

Heb je namelijk een druk gezin met kinderen of andere huisdieren dan is dit ook iets om rekening mee te houden. De meeste honden zullen het goed kunnen vinden met kleine kinderen, zeker als ze met ze opgroeien. Er zijn echter wel rassen die het beter met kinderen kunnen vinden dan andere rassen. Hetzelfde geldt voor andere huisdieren en met name voor katten. Een kat en hond in één huis is even wennen, maar gaat in veel gevallen ook goed. Ook hier geldt weer, zorg er voor dat ze beiden hun eigen plek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken indien nodig.

Hond aanschaffen

Heb je alles zorgvuldig overwogen dan blijven nog de vraagstukken over waar je de hond gaat aanschaffen. Doe je dit bij een particulier? Dit is in veel gevallen goedkoper maar helaas weet je niet altijd alles af van de hond, iets wat uitdagende situaties met zich mee kan brengen. Haal je een hond bij de fokker dan heb je hier meer zicht op maar ben je ook vaak duurder uit.

Zoals je ziet komt er veel bij kijken en is er veel te overwegen als je een hond wilt aanschaffen. Ik weet wel zeker dat als je dit weloverwogen doet dat je geen spijt krijgt van je beslissing en dat je er een vriend voor het leven bij hebt.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest